Product Owner Jochem van Kats werkt nog maar een jaar bij EVtools, maar heeft in die korte tijd bewezen een zeer waardevolle aanvulling te zijn op het team. Vanuit zijn ervaring als dataspecialist en programmaleider bij VodafoneZiggo weet hij hoe data-analyse en software kunnen helpen bij het nemen van slimmere beslissingen. De lessen die hij bij VodafoneZiggo heeft geleerd, heeft hij meegenomen naar EVtools, waar hij zich inzet om het laadnetwerk voor elektrische auto’s op een slimme manier verder uit te rollen.
Constructieve houding en rationeel nadenken
Datagedreven benadering voor Noord-Holland, Utrecht en Flevoland
Een memorabel project waar Jochem van Kats en zijn collega Robin Matton aan werken vanuit EVtools, is een project voor MRA-Elektrisch. Binnen dit project werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren.
Jochem vertelt: “Steeds meer gemeenten gaan alvast op zoek naar mogelijke locaties voor openbare laadpalen. Zij brengen met de software van EVtools op buurtniveau in kaart waar in de nabije toekomst behoefte aan laadpalen zal zijn en wijzen daar alvast geschikte locaties voor aan. Het gaat hierbij om publiek toegankelijke (snel)laadpunten voor personenvoertuigen van bewoners, bezoekers en forenzen.
”Dit project voor MRA-Elektrisch is vergelijkbaar met een project dat EVtools voor de regio’s Brabant en Limburg heeft uitgevoerd in opdracht van Vattenfall. Wat Jochem leuk vindt aan dit project, is dat hij en Robin in de software (MAPS) een aantal nieuwe functionaliteiten hebben ingebouwd die in dit project gebruikt worden.
Denk bijvoorbeeld aan boven- en zijaanzichten in hoge resolutie, die per locatievoorstel worden toegevoegd, en een interactieve functionaliteit waarbij verschillende stakeholders zoals gemeenten, netbeheerders en laadpaalexploitanten kunnen reageren op locatievoorstellen. Zo kunnen ze tot de beste laadlocaties komen.
Door deze interactieve manier van reageren en beoordelen wordt snel duidelijk of verschillende partijen/stakeholders van verschillende organisaties het eens zijn over de voorgestelde locatie van een laadpaal. De resultaten worden vervolgens automatisch verwerkt.
“Dankzij de boven- en zijaanzichten is gelijk duidelijk waar een laadpaal moet komen en daardoor kan de laadpaal uiteindelijk sneller gerealiseerd worden”, licht Jochem toe. “En met de interactieve functionaliteit kun je gemakkelijk zien welke stakeholders al hebben gereageerd.” Welke stakeholders kunnen reageren, wordt bepaald in overleg met de opdrachtgever. Ook de andere klanten van EVtools in Nederland en België kunnen gebruikmaken van deze nieuwe functionaliteiten. Het project voor de drie provincies loopt nog ruim een jaar met mogelijke verlenging.
Work-life balance
Wanneer hij de vraag krijgt hoe hij de work-life balance bij EVtools ervaart, geeft Jochem aan best wel veel te werken, maar dat niet als een probleem te zien. “Ik ben erg autonoom en intrinsiek gemotiveerd. Ik wil heel graag meehelpen het bedrijf verder uit te bouwen en dan maak je veel uren, maar dat is niet omdat iemand me dat oplegt. Het is gewoon leuk werk en ik ga uit mezelf langer door. Ik kan nog steeds voor mezelf plannen wanneer ik wil werken en wanneer ik een langere dag draai of juist wat korter.”
“Alles wat ik leuk vind komt samen bij EVtools”
Waarom zet Jochem zijn kwaliteiten juist bij EVtools in? Daar kan hij kort over zijn: “Alles wat ik leuk vind komt samen bij EVtools. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om met innovatieve technologie te werken, om dingen te bouwen en om me te kunnen inzetten voor een duurzame wereld.”
Word jij de nieuwe collega van Jochem?
Jouw talent inzetten bij EVtools?
Bekijk onze vacatures