Samen met 18 gemeenten in Zuid-Holland en Zeeland werken we aan de toekomst van laadinfrastructuur!

In samenwerking met 18 gemeenten in Zuid-Holland en Zeeland zetten we een belangrijke stap naar een toekomstbestendig netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen. Via het EVTools platform ondersteunen we gemeenten bij het creëren van dynamische plankaarten die inspelen op de snelgroeiende vraag naar laadinfrastructuur.

Door de nauwe samenwerking tussen gemeenten en exploitanten, worden de locaties zorgvuldig bepaald op basis van wensen en eisen. Dit gebeurt door interactieve trainingen, validatiesessies en waar mogelijk participatieprocessen. Na deze sessies hebben gemeenten de vaardigheden om potentiële laadlocaties zelfstandig te beoordelen. Dankzij het gestructureerde proces zijn alle laadlocaties overzichtelijk in EVMaps, inclusief het voor- als bovenaanzicht. Dit vereenvoudigt het beoordelen voor de gemeenten aanzienlijk.

Een van de unieke aspecten van dit project is de voortdurende flexibiliteit van de plankaart. Gemeenten kunnen hun plankaarten de komende vijf jaar blijven actualiseren. Dit zorgt ervoor dat ze kunnen meebewegen met de veranderende vraag naar laadvoorzieningen.

Daarnaast maakt een aantal gemeenten in dit project gebruik van een openmarktmodel. De plankaart-update geeft exploitanten toegang tot een uitgebreidere selectie van locaties, waardoor ze sneller kunnen beginnen met de realisatie van laadpunten. Dit versnelt niet alleen de uitrol van nieuwe laadlocaties, maar vermindert ook de administratieve lasten voor alle betrokken partijen.

De GIS-koppeling tussen de dynamische plankaart en het gemeentelijke GIS-systeem is door de deelnemende gemeenten met enthousiasme ontvangen. Door deze integratie hebben gemeenten altijd toegang tot actuele gegevens over hun laadnetwerk, wat de interne samenwerking tussen verschillende afdelingen vergemakkelijkt en de transparantie verbetert. Deze innovatieve oplossing zorgt ervoor dat de uitrol van laadinfrastructuur niet alleen sneller, maar ook efficiënter verloopt.

Met dit project leggen we samen de basis voor een duurzame toekomst waarin elektrische mobiliteit centraal staat.