Elektrisch vervoer versnellen door data te delen met API-koppelingen

14 maart 2025

Deel 1: de GIS-API 

Eerste deel van onze serie over API’s in de laadinfrastructuur

In de EV-laadbranche draait alles om slimme data-uitwisseling en het koppelen van systemen om laadinfrastructuur efficiënter te plannen, processen te organiseren en samenwerking mogelijk te maken. Bekende protocollen zoals OCPP en OCPI zorgen voor communicatie tussen laadpunten en backends en de laatsten onderling, maar binnen laadnetwerkmanagementsoftware, zoals EVTools, is nog veel te winnen. API’s vormen hier de digitale brug tussen verschillende toepassingen, zodat eigenaren van laadlocaties en exploitanten hun processen kunnen optimaliseren. In deze serie behandelen we vier belangrijke koppelingen: voor laadpuntaanvragen, Geografische InformatieSystemen (GIS), realisatie- en wijzigingsprocessen en KPI’s. Dit eerste artikel richt zich op de GIS-API – de motor achter het ophalen en updaten van locatiedata.

Slimme koppelingen voor efficiënt laadinfrastructuurbeheer

In de wereld van EV-laadinfrastructuur werken veel systemen naast elkaar. Om tijd te besparen wordt het delen van data steeds belangrijker. Gemeenten gebruiken geografische informatiesystemen (GIS) om hun openbare ruimte te beheren, exploitanten werken met uitrolplanningen en realisatieportalen en beleidsmakers willen toegang tot actuele data. Een naadloze koppeling tussen deze systemen bespaart niet alleen tijd, maar verhoogt ook de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegevens. EVTools investeert daarom in API’s die deze integratie mogelijk maken. Lees hier verder hoe EVTools met de GIS-API een veilige, snelle en efficiënte datastroom garandeert.

Standaardisatie van koppelingen en open data

Waar EVTools als onafhankelijke software-aanbieder data van rechthebbenden deelt, is het hard nodig dat ook deze koppelingen in de markt worden gestandaardiseerd. Lees meer over het belang van standaardisatie van koppelingen en open data in  een eerder artikel over standaardisering in samenwerking met het NKL, RVO, MinIenM & NAL

 Slimme koppelingen voor efficiënt laadinfrastructuurbeheer

In de wereld van EV-laadinfrastructuur werken veel systemen naast elkaar. Gemeenten gebruiken geografische informatiesystemen (GIS) om hun openbare ruimte te beheren, exploitanten werken met plankaarten en realisatieportalen en beleidsmakers willen toegang tot actuele data. Een naadloze koppeling tussen deze systemen bespaart niet alleen tijd, maar verhoogt ook de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegevens. EVTools investeert daarom in API’s die deze integratie mogelijk maken.

 Wat maakt de GIS-API zo belangrijk?

Jeroen Schutte, Chief Product Officer van EVTools, legt uit: “EVTools beschikt over unieke data die nergens anders beschikbaar is. Denk aan geplande laadlocaties, statusupdates en analytische inzichten. De GIS-API zorgt ervoor dat deze informatie in andere systemen kan worden geïntegreerd, zodat iedereen met dezelfde actuele gegevens werkt.”

De GIS-API wordt door twee belangrijke gebruikersgroepen ingezet:

  • Gemeenten: Zij gebruiken de API om locatiedata automatisch op te halen en te integreren in hun GIS-systemen, zodat laadinfra samen met andere openbare ruimtedata beheerd kan worden.
  • Exploitanten: De API helpt bij het synchroniseren van plankaarten en realisatieportalen, zodat de status van laadlocaties overal up-to-date blijft.

 Implementatie en integratie in de praktijk

De GIS-API is ontworpen om eenvoudig en snel te implementeren. Binnen enkele minuten kan een klant de eerste data binnenhalen met een persoonlijke API-key. De uitgebreide documentatie op developer.evtools.nl geeft een helder overzicht van beschikbare data, parameters en filters, zodat gebruikers direct met de koppeling aan de slag kunnen.

Wat zijn de voordelen van de GIS-API?

  • Automatisering en beveiliging: Geen handmatige processen meer, minder kans op fouten en verbeterde databeveiliging.
  • Consistente data-uitwisseling: Statusupdates en locatiedata zijn altijd actueel, ongeacht het systeem waarin ze worden weergegeven.
  • Flexibele integratie: Je vraagt alleen de data op die je nodig hebt, bijvoorbeeld alleen locaties die recent zijn gewijzigd.

Toekomstige ontwikkelingen

EVTools werkt continu aan verbeteringen van de API-koppelingen. Een van de komende updates voor de GIS-API is de mogelijkheid om nieuwe locaties aan te maken. Dit betekent dat externe systemen laadlocaties direct in EVMaps kunnen invoeren, waarna deze automatisch in plankaarten en workflowprocessen worden meegenomen. Dit is vooral interessant voor internationale partners die hun eigen geografische systemen willen koppelen aan de functionaliteiten van EVTools.

Wat volgt?

Dit artikel is de eerste in een reeks waarin we dieper ingaan op API-koppelingen binnen de laadinfrastructuurmarkt. In de volgende edities behandelen we:

  • Aanvraag-API: Hoe laadpaal-aanvragen naadloos in bestaande processen kunnen worden geïntegreerd.
  • Workflow-API: Hoe deze API helpt bij het stroomlijnen van laadinfrastructuurprocessen.
  • KPI & Rapportage API: Hoe gestandaardiseerde statistieken en analyses helpen bij betere besluitvorming.

Meer weten?

Wil je ontdekken hoe jouw organisatie kan profiteren van een efficiënte data-integratie? Neem contact op met een van onze accountmanagers of stuur een e-mail naar [email protected]. Test de API’s zelf met jouw eigen of derde software en optimaliseer jouw laadinfrastructuurproces.

 Blijf onze serie volgen voor verdere inzichten in API-koppelingen en de toekomst van  laadinfrastructuurbeheer en abonneer je op onze nieuwsbrief en volg onze LinkedIn pagina!

Guus Colenbrander
Business Development Manager
📧 [email protected]

Deel artikel: