Leiden verduurzaamt sneller met de software van EVTools!
In de gemeente Leiden groeit het elektrisch vervoer hard, dus het was nodig nieuwe potentiële laadlocaties te plannen voor inwoners en bedrijven. De stad wilde daarbij onder meer de laadbehoefte meer geconcentreerd op laadeilanden invullen. Ook speelt de invoering van de zero-emissiezone een grote rol. Ook wilde de gemeente heel graag dat inwoners hun feedback konden geven op de uitbreidingplannen.
De Gemeente Leiden voerde een uitgebreid participatietraject uit, waarin zij het EVTools-platform gebruikte bij het efficiënt identificeren van locaties, het verzorgen van de communicatie en het analyseren van reacties van de Leidenaren.
Wat waren de resultaten?
De uitbreiding van het Leidse laadplan bestond uit 340 potentiële laadlocaties. De inwoners bleken behoorlijk betrokken bij de laadplanning, zo blijkt uit de resultaten
- op 49% van de laadlocaties kwam een reactie
- In totaal zijn er 428 reacties ingediend.
- 42% van de geplande locaties kreeg een uitsluitend positief sentiment, maar ook 42% een negatief sentiment.
- 16% van de locaties leverde gemengde reacties op
Een participatietraject levert dus niet alleen waardevolle feedback op, maar ook een goede balans tussen positieve en kritische reacties. Daarnaast ontdekte de gemeente door inzet van software effectief waar mogelijk fouten in de plankaart zaten en verrijkte de software de informatie over alternatieve laadlocaties op semi-publiek terrein.
Inwoners dragen zelf ideeën aan voor nieuwe laadpunten
Inwoners kunnen in Leiden ook zelf nieuwe locaties aandragen. Leidenaren dienden 74 nieuwe voorstellen in, waarvan 26% voldeed aan de eisen en wensen van de laadpaalexploitanten die in het netwerk uitrollen. Zo kunnen er 19 plekken gerealiseerd worden waar mensen ze nodig hebben.
Ook de eigen organisatie op scherp
De EVTools-software is gebouwd op samenwerking. Niet alleen inwoners en bedrijven, maar ook laadpuntexploitanten en de interne organisatie van de gemeente werkt actief met de data uit het EVTools-platform. Zo werden de wethouders van de Gemeente Leiden gemotiveerd om nog kritischer naar de laadkaart te kijken. Vanuit diverse afdelingen binnen de gemeente kwam waardevolle feedback die de plankaart verder heeft verbeterd.
“Soepel proces en heldere communicatie”
Eric Jellema is beleidsadviseur elektrische mobilitelt bij de Gemeente Leiden. Hij koos voor aanvullende ondersteuning bij gebruik van het EVTools-platform bij het participatietraject. Hij ervoer dit als “zeer positief” en waardeerde het meedenken vanuit de EVTools-organisatie. Daarnaast was hij erg tevreden over hoe duidelijk de participatietool was voor de inwoners, wat zorgde voor een soepel proces en heldere communicatie.
Ondersteuning bij participatie
Een participatietraject maakt laadplannen van gemeenten en laadpuntexploitanten niet alleen sterker, maar ook waardevoller! Als softwarebedrijf begrijpen we ook dat het analyseren van alle reacties van inwoners een tijdrovende klus kan zijn voor gemeenten en laadpuntexploitanten. Daarom biedt EVTools ondersteuning bij het begeleiden van participatietrajecten én het analyseren van de reacties. We leiden hierin partners op, zoals Het Energiebureau en Stantec. Wilt u ook met EVTools-software werken? Neem dan gerust contact op met onze directeur Tim van Beek.
Met onze software wordt participatie eenvoudiger, efficiënter en waardevoller voor zowel de gemeente als haar inwoners!