Maarten Teeuwen is al een aantal jaren actief als GIS-specialist bij EVtools. Met zijn gedrevenheid, nauwkeurigheid en helpvaardigheid is hij een belangrijke schakel binnen projecten. Omdat hij al veel ervaring heeft opgedaan, vragen we hem om zijn belevingen met ons te delen.

Data en ruimte: de ideale combinatie

Hoe ben jij bij EVtools terecht gekomen? Maarten: “Tijdens mijn Bachelor Aarde en Economie heb ik van alles geleerd over aardwetenschappelijke processen en ruimtelijke economie, zoals klimaatverandering. Deze studie heeft mij een goede basis gegeven om elektrische mobiliteit te optimaliseren, bijvoorbeeld de fileproblematiek. Na deze Bachelor heb ik een 2-jarige master Earth Sciences: Global Environment Change and Policy behaald. Tijdens deze master kon ik mij ontwikkelen in geografische informatiesystemen (GIS), waar geografische data overzichtelijk wordt gehouden.

Voordat ik bij EVtools startte, heb ik veel bijles gegeven in Economie, Wiskunde, Geschiedenis en Aardrijkskunde. Hier ontdekte ik dat ik veel energie krijg uit het helpen van mensen. Als collega’s bij EVtools ergens niet uit kunnen komen, ben ik blij als ik kan helpen. Ook als er training of uitleg moet worden gegeven, spring ik graag bij. Zo ben ik om de drie maanden aanwezig bij de kwartaalbijeenkomst van EVtools om onze klanten onze nieuwe functionaliteiten toe te lichten.

Welke kernkwaliteiten helpen jou met je werkzaamheden bij EVtools? “Mijn expertise is vooral alles met betrekking tot data, modellen en wiskunde.  Sommige mensen worden snel bang als ze veel data zien. Ik word daar alleen maar enthousiast van en wil deze puzzels graag uitzoeken. Data en de openbare ruimte is de ideale combinatie voor mij omdat je dan de data visueel kan maken.  Hierdoor kan je complexe data zo laten zien dat klanten het sneller begrijpen.”

Daarnaast heb ik vanuit huis meegekregen om altijd goed mijn best te doen. Zo stond ik vanaf mijn 13e voor 7 jaar lang elk jaar in de zomer van 07:00 tot 18:00 te werken in de bloembollensector, waar ik heb leren keihard te werken. Een andere kwaliteit die mij helpt met het werk bij EVtools is mijn oplossingsgerichtheid. Als ik een probleem zie, wil ik het altijd gelijk oplossen. Maar voordat ik zomaar iets ga doen maak ik eerst een inschatting of het optimaliseren van een proces het waard is. En daar komt mijn kritische en scherpe blik naar voren: Is het de enige oplossing? Kan ik het niet anders doen? Ik leg snel alle voor- en nadelen naast elkaar en maak een besluit. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar de mogelijkheden om processen efficiënter te laten verlopen. Hierdoor ben ik aan één van mijn favoriete projecten begonnen.”

Van handmatige problemen naar automatische oplossingen

Welk project is je het meest bijgebleven? “Mijn favoriete project was op basis van een plan waar ik zelf op idee kwam. Voorheen moest EVtools alle boven- en zijaanzichten van parkeervakken in Paint bewerken om de plek van de laadpaal aan te geven. Dit ging over duizenden afbeeldingen die allemaal handmatig bewerkt moesten worden. Dit kostte onze collega’s veel tijd en energie, maar ik wist dat dit makkelijker kon. Na een lange brainstormsessie op een lenteavond, ben ik op een oplossing gekomen om dit hele proces te automatiseren. Na maanden coderen en optimaliseren was het project geslaagd. Nu kijk ik hiernaar terug als mijn meest succesvolle project waar ik enorm trots op ben.”

Afbeelding: automatisch intekenen van parkeervakken om de visualisatie van de laadpaal plek weer te geven

“…er is veel ruimte voor flexibiliteit en individuele ontwikkeling.”

Waarom zouden mensen bij EVtools willen werken? “Bij EVtools is er genoeg te doen. Door de startup-cultuur is er veel ruimte voor flexibiliteit en individuele ontwikkeling. De sfeer is heel open, iedereen wordt gelijk behandeld en er is ruimte voor feedback en kritiek. Ook zijn er veel sociale activiteiten zoals borrels en uitjes die het werk bij EVtools nog leuker maken.”